Jedzenie w USA, czyli kuchnie świata w jednym kraju

December 19, 2019

Stany Zjednoczone słyną z ogromnej różnorodności niemal pod każdym względem. Najlepiej widać to na przykładzie przenikania się różnych kultur, a także… na talerzu. Frytki, burgery, kurczak Kentucky czy sos Barbeque – to najbardziej charakterystyczne i rozpoznawalne elementy amerykańskiej kuchni. Jakie jedzenie w USA jest najbardziej popularne? Czy faktycznie amerykanie na śniadanie zajadają się burgerami?

Kuchnie świata w USA

Stany Zjednoczone to wyjątkowe pod wieloma względami miejsce na Ziemi. Amerykanie to naród znany ze swojej otwartości, liberalności i ciekawości wobec nowinek, również kulinarnych. Ten styl bycia znajduje odbicie także w kuchni.

 

Warto wiedzieć, że (oprócz najbardziej znanych dań rodem z USA) kuchnia amerykańska to także mieszanka smaków i zwyczajów z całego świata. W Stanach zjesz więc klasycznego, ogromnego burgera, znanego z filmów i reklam, ale także… japoński rosół (ramen). Amerykanie są bardzo otwarci na próbowanie nowych potraw, dlatego na jednej ulicy sąsiadują ze sobą:

  • restauracje serwujące dania fast-food;

  • pizzerie;

  • chińskie i ogólnie azjatyckie restauracje;

  • lokale serwujące dania wegańskie.

Podobnie rzecz ma się w sklepach. Obok półek z najbardziej znanymi amerykańskimi daniami, smakołykami i przekąskami, znajdziesz dział z żywnością organiczną. Dzięki temu każdy znajdzie coś, co lubi, a przy okazji ma możliwość wypróbowania nowości.

 

Street Food w USA 

Oprócz różnorodności w sklepach i barach, w USA bardzo popularna jest również idea „street food”. Sprzedawanie dań gotowych do spożycia z ulicznych straganów bądź samochodów narodziło się w Azji. Jednak przyjęło się doskonale także w Stanach – wszystko dzięki przybyszom z krajów orientu, którzy rozpropagowali tę formę.

 

Co zjeść w USA?

Wybierając się w podróż do USA, warto mieć na uwadze dwie kwestie związane z jedzeniem. Po pierwsze – amerykanie lubią jeść dużo i niekoniecznie zdrowo. Prym wiodą frytki, burgery i kurczaki w panierce. Porcje są również zwykle bardzo duże, a do dań podaje się przeważnie Colę. 

Druga istotna kwestia to zawartość cukru w potrawach. Warto czytać etykiety – amerykańskie normy dotyczące zawartości różnych (często także uważanych w Europie za szkodliwe) substancji są mniej restrykcyjne niż w innych częściach świata.

 

Podróżując do USA, nie sposób nie spróbować:

  • burgerów przyrządzanych „na bogato” (w iście amerykańskim stylu);

  • słynnych pancakes (niby zwykłe naleśniki, jednak smakują inaczej i pozostają w pamięci na długo);

  • amerykańskich sandwiczy (również bogato nadziewanych). 

Wydaje się, że nie jest to zaskakująca ani innowacyjna lista, jednak te dania są jak polskie pierogi czy bigos – po prostu trzeba je wypróbować.

 

Jakie są amerykańskie kanapki na wybrzeżu?

Będąc w nadmorskich kurortach, prawdopodobnie często zobaczysz potrawę nazywaną lobster roll. Jest to nic innego, jak kanapka z mięsem z homara, podawana w bułce - czyli naprawdę “na bogato”. Poza mięsem, w środku znajduje się wiele innych dodatków, takich jak np. sok z cytryny, majonez czy warzywa. Lobster roll najczęściej jest podawana z frytkami lub chipsami ziemniaczanymi.

 

Bajgle w Nowym Jorku – legendarne pieczywo… z Krakowa?

Każdy region w Stanach Zjednoczonych ma swoje charakterystyczne, lokalne dania. W Nowym Jorku są to bajgle, które są wręcz symbolami Nowego Jorku i obowiązkowym punktem na liście zakupów. Wyglądem przypomina krakowskie obwarzanki. To żydowski rodzaj pieczywa, który swoje korzenie ma najprawdopodobniej właśnie w Krakowie. Przypuszcza się, że na amerykańskich ziemiach pojawił się prawdopodobnie za sprawą żydowskich imigrantów.

 

Dziś bajgle stanowią symbol Nowego Jorku, a sklepy serwujące to pieczywo znajdują się niemal na każdym rogu tego miasta. Bajgle w Nowym Jorku to uniwersalna baza do wielu dań. Najczęściej spożywa się je na śniadanie i lunch, w postaci kanapek. Bajgle można jeść na słodko i słono – z dżemem, kremem orzechowym, łososiem, bekonem… 

 

Sekretem wyjątkowego smaku i chrupkości bajgli jest ich gotowanie w wodzie z dodatkiem sody, zanim trafią do piekarnika.

 

Będąc w Nowym Jorku obowiązkiem jest również skosztowanie klasycznej kanapki Reuben. Geneza jej powstania nigdy nie została wyjaśniona, zaś teorii jest wiele. Miłośnicy Reubena spierają się nawet o to, kiedy po raz pierwszy ją przyrządzono i kto był autorem. Jedno jest pewne - jest to klasyczna amerykańska kanapka, która zrodziła się na amerykańskiej ziemi i która najlepiej smakuje w Katz’s Deli w Nowym Jorku.

 

Co jedzą dzieci w USA?

Myśląc o przeciętnym, amerykańskim dziecku czy nastolatku, oczami wyobraźni widzi się je zajadające się frytkami i innymi daniami typu fast food. Popularności tego typu dań nie sposób odmówić, jednak nie są to oczywiście jedyne spożywane przez dzieci i młodzież potrawy. 

Faktem jest natomiast, że w amerykańskim menu dla dzieci są to pozycje najbardziej znane i najczęściej wybierane. Poza tym latorośle jedzą najczęściej to samo, co osoby dorosłe, czyli steki, omlety, sandwicze, kurczaka z frytkami czy naleśniki (pancakes). Popularnym wśród dzieci daniem jest mac’n’cheese – makaron z serem. Dzieci lubią także słodkości, takie jak kojarzony właśnie z USA krem orzechowy oraz Nutellę.

 

Dzieci w USA jedzą także inne potrawy, takie jak chociażby clam chowder. Jest to zupa rybna z małżami, na bulionie mięsnym i śmietanie lub mleku z dodatkiem krakersów. Najczęściej znajdują się tam również drobno pokrojone warzywa, takie jak ziemniaki, cebula czy seler. Co ciekawe, jest to przykład potrawy, która jest typowo amerykańska. Jej powstanie datuje się na XVIII wiek w Nowej Anglii, czyli jeden z regionów, na których powstały jedne z pierwszych stanów założycielskich. Prawdopodobnie pierwowzorem było danie przywiezione przez osadników z Europy, jednak niewiele wiadomo na ten temat. Bez wątpienia pozostaje natomiast fakt, że jest clam chowder zyskała popularność w całych Stanach Zjednoczonych, zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Co więcej - chrześcijanie najczęściej jedzą ją w piątki, gdy zgodnie z wiarą nie mogą spożywać mięsa.

 

Co ludzie jedzą na śniadanie w USA? 

Amerykańskie śniadanie w rzeczywistości niewiele różni się od tego, co widujemy na filmach. Głównym daniem śniadaniowym są jajka w różnej formie. Najczęściej spożywa się je w postaci omletów, jajecznicy i jajek sadzonych. Wszystko koniecznie okraszone bekonem, wędlinami, serami i kiełbaskami, koniecznie wyraziście doprawione. Równie popularne jako danie śniadaniowe są tosty, a także pancake. Oprócz tego na śniadanie w USA jada się często również dania zwane: hash browns i french toast.

 

Nieco inne kulinarne gusta mają mieszkańcy południowej części USA, szczególnie w stanach Georgia czy Karolina. Tam niepodzielnie królują gritsy, które są gotowaną formą mąki kukurydzianej. Często podaje się je w towarzystwie np. jajek sadzonych oraz smażonego bekonu. Będąc w tej części Stanów, to śniadanie musisz obowiązkowo spróbować.

 

French toast to danie przyrządzane na bazie chleba tostowego, jajek, mleka, przypraw i soli. Pieczywo moczy się w mieszance powyższych składników i obsmaża po obu stronach. Dawniej wykorzystywano do tego zeschnięte pieczywo, zamiast je wyrzucać. Hash browns to z kolei potrawa powstała na bazie startych ziemniaków. Formuje się z nich prostokąty, które następnie smaży się w głębokim oleju.

 

Jajka na śniadanie w USA

Jako, że Stany Zjednoczone to kraina rozmaitości, to różnorodność spotkasz również na stole śniadaniowym. Poza pancake’ami, french toastami czy hash brownsami, Amerykanie zajadają się również jajkami. Jednym z typowych dań śniadaniowych jest np. creamed egg on toast. To coś w rodzaju jajek z sosem beszamel. Przyrządzenie jest proste - najpierw należy ugotować jajka na twardo i drobno je pokroić, a następnie przyrządzić sos z masła, mąki i niekiedy także bulionu.

Ciekawą odmianą śniadania jest huevos rancheros. Danie to przywędrowało z Meksyku, a jego przyrządzenie wymaga nieco więcej wysiłku. Głównie dlatego, że są to jajka sadzone podawane na tortilli, należy więc również przygotować sos salsę, fasolę, cebulę, paprykę, ryż i awokado.

 

Amerykanie szczególnie upodobali sobie również eggs benedict. To danie jest łatwe w przyrządzeniu, ponieważ są to po prostu jajka w koszulce podane na toście i polane sosem holenderskim. Nie jest do końca jasne, dlaczego potrawa nazywana jest “jajkami po benedyktyńsku”. Według jednej z krążących teorii, jej powstanie przypisuje się niejakiej pani LeGrand Benedict, która miała dosyć jedzenia takiego samego śniadania w restauracji Delmonico. Poprosiła więc szefa kuchni o przyrządzenie czegoś innego. W efekcie otrzymała eggs benedict, a sam przepis trafił do książki kucharskiej napisanej przez wspomnianego szefa kuchni.

 

Co kupić do jedzenia w USA?

Jeśli nie jesteś specjalnym fanem odżywiania się tostami, jajkami, mięsem, bekonem i daniami smażonymi w głębokim tłuszczu, początkowo możesz mieć problem w odnalezieniu się w amerykańskiej kulturze jedzenia.

 

Zdecydowanie warto jednak spróbować kilku najbardziej charakterystycznych produktów i potraw, takich jak wspomniane bajgle, pancakes, jajka przyrządzane na wiele sposobów czy wielkich, solidnie doprawionych burgerów. Jeżeli o burgery chodzi, to jedne z najlepszych serwowane są w sieci In-n-Out Burger. Kolejki są długie, ale warto w niej wyczekać. Ciekawostką jest fakt, że to bodajże jedyna duża i kultowa sieć, która nie jest notowana na giełdzie i w dalszym ciągu znajduje się w posiadaniu wciąż tej samej rodziny.

 

Jedzenie w Stanach jest dość drogie - warto mieć to na uwadze, planując dłuższy pobyt. W artykuły spożywcze warto zaopatrywać się w marketach, takich jak Walmart. Sklepy spożywcze w USA także oferują prawdziwy miks. W jednej alejce znajdziesz więc mnóstwo słodyczy i słodkich wypieków, a także produkty zdrowe i organiczne.

 

Skąd jest kurczak Kentucky?

Czy jest ktoś, kto nie jadł choć raz (a przynajmniej ktoś, kto nie kojarzy w ogóle) kurczaka w charakterystycznej panierce z KFC? Nazwa barów szybkiej obsługi KFC to skrót od Kentucky Fried Chicken. Sieć powstała w 1930 roku w Louisville, w stanie Kentucky, skąd wzięła swoją nazwę. Receptura panierki, która czyni kawałki mięs z KFC tak wyjątkowymi i rozpoznawalnymi, jest jedną z najpilniej strzeżonych receptur kulinarnych! Generalnie południe Stanów Zjednoczonych to królestwo smażonego jedzenia, które tam nazywa się “Fry Food”. Widać to w wielu odmianach np. kurczaka smażonego w głębokim tłuszczu.

 

Co jeszcze warto zjeść w USA?

Będąc w Stanach Zjednoczonych, należy spróbować również innych ich przysmaków, których nie znajdziesz nigdzie indziej. Mowa przede wszystkim o bekonie w czekoladzie, który chociaż brzmi bardzo egzotycznie i nietuzinkowo, jest naprawdę warty grzechu. W amerykańskiej kulturze jest również mocno zakorzenione pieczenie pianek Marshmallow nad ogniskiem, a na obiad udać się do restauracji typu bufet - czyli płacisz raz i jesz, ile chcesz. Amerykanie kochają ponadto Crab Legs, czyli kraby. W Polsce rzadko dostępne i bardzo drogie, zaś w USA to jeden z podstawowych przysmaków. Natomiast po przyjeździe na Hawaje obowiązkowo musisz spróbować Poke Bowl.

 

Kultura napiwków w USA

Istotną kwestią przy pobycie w USA jest wręczanie napiwków w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych. W odróżnieniu od polskich zwyczajów, gdzie napiwek jest kwestią uznaniową, w Stanach jest niepisanym… obowiązkiem. Różnica jest również w wysokości napiwku – niepisaną zasadą jest minimum 15% wartości zamówienia.

 

Napiwki są dla amerykanów tak oczywiste, że… są często doliczane przez obsługę automatycznie do rachunku. To ważna kwestia, o której musisz pamiętać, by nie zdziwić się podczas pobytu w lokalu gastronomicznym.

 

Jedzenie w USA to tygiel smaków z całego świata

Podróż do Stanów Zjednoczonych to nie tylko możliwość poznawania wyjątkowej amerykańskiej kultury. To przede wszystkim możliwość spróbować kuchni z całego świata. Jest to kraj imigrantów, w wyniku czego powstał wyjątkowy tygiel kulturalny, który jest widoczny także na talerzu. Przywędrowały tam dania z Meksyku, Wielkiej Brytanii, Azji i innych państw. Jeżeli więc zależy Ci na kulinarnych przeżyciach - uczestnictwo w programie Work and Travel będzie dla Ciebie doskonałym wyborem. Wypełnij formularz zgłoszeniowy już dzisiaj i odkryj Stany Zjednoczone.

Please reload

Wyróżnione posty

Poznaj 7 powodów, dla których warto wyjechać do Azji na Work and Travel

February 20, 2020

1/10
Please reload

Ostatnie posty

January 31, 2020

Please reload

Archiwum